„Isten, Haza, Embertárs szolgálata” - Sárospataki cserkészélet - Beszámoló Családi Napról

A Családi Nap címe: „Isten, Haza, Embertárs szolgálata” - Sárospataki cserkészélet

Időpont: 2013. május 25. szombat, 10:00 – 16:00

Helyszín: Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei

A hét folyamán elvégeztük az előkészületeket: igazgató asszony összeállította a pataki cserkészetet bemutató kamara kiállítást a Nagykönyvtár folyosóján, előkészítettük a Gutenberg termet és a Repositoriumot. Már a hivatalos kezdés előtt egy órával megérkezett a 763. számú Sztáray Mihály cserkészcsapat teljes létszámban, tizenhét fővel. Ünnepélyesen felvonultak a főépület bejáratánál, díszsorfalat álltak kalapban a csapat- és őrsi zászlókkal, majd a cserkészinduló eléneklése után kéttagú kapuőrséget állítottak a megnyitóig. Itt csatlakozott hozzájuk tizennyolcadikként Bernáth Richárd pedagógiai fejlesztő munkatárs Miskolcról, a Magyar Cserkészszövetség képviseletében. A hivatalos megnyitó előtt a cserkészek ünnepélyesen felvonták a csapat zászlaját az iskolaudvaron az előzetesen felállított póznára. Ezután kerülhetett sor a hivatalos megnyitóra. A családi napot Pocsainé dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató asszony nyitotta meg ünnepi keretek között a Gyűjtemények nevében a Repositorium teremben, majd átadta a szót Újlaki Csaba cserkészparancsnoknak. Ő rövid beszédében megköszönte a lehetőséget, hogy a pályázat keretei között megvalósuló családi nap a sárospataki cserkészet múltjáról és jelenéről szól, majd ismertette a programokat.

A kedvező időjárásban reménykedve a programok jelentős részét kültéri helyszínekre terveztük. Sajnos az időjárás nem sok jóval kecsegtetett minket a reggeli órákban, a zászlófelvonásra is esőben került sor. Emiatt gyorsan átrendeztük a Repositoriumot, hogy az arra alkalmas cserkész versenyjátékok fedett helyen kerülhessenek megrendezésre ( Zsákár, Meteor, Hulla-hopp, Dióprés, Ágyújáték, Indián társasjáték, Cserkészdominó, Darts, Ördöglakat stb.). Amíg a terem átrendezése folyt, igazgató asszony bemutatta a sárospataki cserkészélet virágkorát felidéző kamara kiállítást az érdeklődőknek. Miután készen lett a terem átalakítása, kisütött a nap is. Így a cserkészek és az időközben szép számmal érkező vendégek átvonultak az iskolaudvarra.

Az iskolaudvaron elkezdődtek a játékok, nagyon élvezték kicsik és nagyok egyaránt a mókás jeleneteket. A Sántikáló, a Mocsárjárás, az Átkelés a folyón, a Nyári hógolyózás és különösen a Karikázás osztatlan sikert aratott a résztvevők között. A kinti programokkal párhuzamosan már 10:30-tól elkezdődött a kézműves foglalkozás a Gutenberg teremben, ahol különböző cserkésztárgyakat készíthettek a résztvevők, ide is nagyon sokan eljöttek. Délben ebédszünetet tartottunk, a cserkészcsapat tagjait megvendégeltük az ismételten átrendezett Repositoriumban.

Délután folytatódtak a játékok (Fára vaskarika, Ugorj, vagy meghalsz, Ugrókötelezés stb.) és a kézműves foglalkozás is, talán a javuló időjárásnak köszönhetően is egyre több család látogatott el hozzánk. Délután 14:00-kor sor került Darvas Szilárd múzeumi munkatárs előadására, aki élvezetes stílusban mutatta be a magyarországi cserkészet korai történetét, különöstekintettel annak szép számú sárospataki vonatkozásaira.

Ezután Újlaki Csaba kimondottan a 763. számú Sztáray Mihály cserkészcsapat megalakulását mesélte el, majd az újraalakulását, mai életét jelenítette meg, sok személyes élményét is beleszőve előadásába, ami egy filmvetítéssel zárult. A film a Sárospatak külterületén, az ún. Berekben tartott 2010. évi cserkész-horgász táborról szólt.

A nap zárásaként igazgatóasszony megköszönte a jelenlévők részvételét. Újlaki Csaba parancsnok ismételten megköszönte a lehetőséget, majd megtörtént a csapatzászló ünnepélyes levonása. A családi nap során a résztvevők frissítőket, ásványvizet, mézeskalácsot kaptak, valamint az elkészített szép cserkész tárgyakat hazavihették; végül, de nem utolsó sorban megtekinthették az iskolamúzeumot. Mindent összevetve megállapíthatjuk: projektünk negyedik családi napja is jól sikerült, kitűzött céljainkat elértük.