„Patakiak a nagyvilágban” - Molnár Mária élete és szolgálata - Beszámoló Családi Napról

A Családi Nap címe: „Patakiak a nagyvilágban” - Molnár Mária élete és szolgálata

Időpont: 2013. augusztus 24. szombat, 10:00 – 16:00

Helyszín: Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei

A programunkat megelőző napokban megtörténtek a szokásos előkészületek, így a tematika összeállítása, a közreműködők felkérése után elkészítettük és kézbesítettük a meghívókat, előkészítettük a helyszíneket és berendeztük Molnár Mária hagyatékából a pápuák életét bemutató kamarakiállítást a Gutenberg terem folyosóján. Megjegyezzük, hogy ez a gyűjtemény rendkívül gazdag anyagot ölel fel, az Admiralitás-szigetek pápua lakóinak egykori életét mutatja be.

A családi napot Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész-etnográfus, múzeumigazgató asszony nyitotta meg ünnepi keretek között a Tudományos Gyűjtemények nevében az intézmény egyik reprezentatív épületében, a Repositoriumban. Itt került sor előadására is, „Engem várnak a szigetek” – Molnár Mária élete címmel. A résztvevők az előadásból megismerkedhettek Molnár Mária életével és betekintést kaphattak szolgálatának színes világába. Az előadás kitért az Admiralitás-szigetek pápua lakóinak életére is, a misszionáriusnő közöttük végzett etnográfiai gyűjtő munkájára, utóbbit gazdagon illusztrálva képanyaggal.

Ezt követte Laczkó Gabriella lelkész-szociológus, adattár igazgató asszony előadása „Az örök pataki diák: Szathmáry Lajos” címmel. A színes előadás bemutatta a kalandos sorsú egykori pataki diák életét oly módon, hogy eközben szinte megelevenedett előttünk a pataki kollégiumnak az a két világháború közötti szellemisége, ami az ő életét, gondolkodását saját bevallása szerint is döntően alakította. Ezt követően a jelenlévők fórumbeszélgetést folytattak arról a bizonyos pataki szellemiségről, ami ugyan az iskola részbeni megszüntetése, részbeni államosítása után megszűnni látszott, de éppen az egykori pataki diákok, valamint a Tudományos Gyűjtemények tovább éltetett.

Az előadások után, illetve a szünetekben a jelenlévők kávét és frissítőket fogyaszthattak. Az előadásokkal párhuzamosan az iskolaudvaron egész nap folytatódtak a bevonó élményprogramok, játékok. A résztvevő családok páncélinget ölthettek magukra, kipróbálhatták a szövés mesterségét is. Ismét lehetőség volt lóra ülni és körbelovagolni a múzeumot. A nap folyamán végig egymással párhuzamosan, több helyszínen kézműves foglalkozások zajlottak. Lehetett gyertyát önteni, páncélinget készíteni, karkötőket és nyakláncokat fonni és egyéb emléktárgyakat alkotni.

Mindeközben az érdeklődők egész nap látogathatták a múzeumot, valamint megtekinthették a pápuák használati eszközeit, dísztárgyait bemutató kamarakiállítást. A családi nap során a résztvevők frissítőket, ásványvizet, kekszeket kaptak, valamint az elkészített szép emléktárgyakat hazavihették. Több mint százan vettek részt a családi napon, a szép számú helyi érdeklődő mellett voltak vendégeink többek között Mátészalkáról, Szombathelyről, Budapestről, Miskolcról, valamint Tiszakarádról és az erdélyi Tacs községből is. Mindent összevetve megállapíthatjuk: projektünk hetedik családi napja jól sikerült, ebben ezúttal a kedvező időjárás is segített minket.