A hónap műtárgya - április - Húsvéti képeslapok

Április hónapban természetesen Húsvét ünnepe sorozatunk tematikája. A Múzeumban található Dalmady Márta - Dalmady Győző költő leánya - közel 30000 darabból álló, főleg tájképes levelezőlap gyűjteménye, melyet 1960-ban ajándékozott a Tudományos Gyűjteményeknek. Ezek között több, húsvéti témájú képeslap is található, ezek közül válogattunk ki néhány darabot.

Dalmady Gyűjtemény:

A közel 30.000 darabból álló, főleg tájképes levelezőlap gyűjteményét 1960-ban ajándékozta a tudományos gyűjteménynek Dalmady Márta, Dalmady Győző költő leánya – ez lett a Dalmady Gyűjtemény.

A nagyobb részében külföldi levelezőlapok az 1890-es évektől kezdődően a II. világháborúig adnak értékes eligazítást a 20. század képeslapküldési szokásairól, többek között ünnepi levelezőlapok formájában is, mint a képen látható.

 

Húsvéti képeslapok története:

Európában akkor váltak népszerűvé a képeslapok, amikor 1840-ben bevezették a bélyegeket. Elbeszélések szerint az első húsvéti képeslapot Angliában postázták, a feladó az üdvözlő szavak mellett egy nyulat is rajzolt. Ez a húsvéti lapok előfutára, amelyek később tele voltak ünnepi szimbólumokkal: nyúllal, csibékkel, tojással, kereszttel.

 

A kép megtekintéséért Instagram, Facebook, Flickr1 (első kép), Flickr2 (második kép) és Pinterest1 (első kép), Pinterest2 (második kép) profilunkon, kattintson a címekre!