Szakmai beszámoló 2015.

Restauráló műhely számára szakmai anyagok és eszközök beszerzéséről.

Pályázati azonosító: 3533/00227

A megpályázott anyagok és eszközök leírása, felhasználási köre, szakmai vonatkozásai és tapasztalatai.

Beszerzésre kerültek:

1,   Savmentes papírok

Kétféle vastagságban kerültek beszerzésre, 90 gr/m2 és 120gr/nr\ 70x100 cm-es ívekben. Ezek a papírok mind a könyvek előzékének, mind borítópapíroknak használhatóak. Levéltári dokumentumok restaurálás utáni palliumba való helyezésére is használjuk. A kiállításra kerülő másolatok alapja is ezek a papírok. Megvásárolt papírok gyári nagyon jó minőségű nagyméretű ívek, így többféle felhasználhatósága biztosított. Megvásárolt savmentes papíikészletünk melyek papírfestésre, palliumo/ásra. borítópapírokhoz, és előzékekhez fogunk használni, valószínűleg 3 évre elegendő papírt biztosítanak ezekhez a tevékenységekhez.

2,  Vágólap

60x45 méretben 2 darabot vásároltunk. Megkönnyíti a papírok vágását, kíméli a snitzer és szike pengék élét. Eddigi használatával meg vagyunk elégedve.

3,  Acélvonalzó

Elkopott acélvonalzónk kiváltására szereztük be. az új vágólapokhoz.

4,  Könyvkötő vászon és műbőr

A nem muzeális értékű kötések kötésjavításéi. ájiakÖtését végezzük el vászonnal illetve műbőrrel. Ebben az évben Göncre készült kiállítás némely könyvéhez volt szükség ezen anyagok használatára. Munkánkról fotó készült, melyet a beszámolóhoz mellékeltünk.

5,  Sárgaréz bélyegzők és sávozók

A kötésüket elvesztett 16-17. századi könyveinknek a korhoz igazodó kötését tudjuk megvalósítani, ezekkel a bőrdíszítő kézi szerszámokkal. A mintákat a gyűjteményünkben meglévő bőrkötések mintái alapján készítettük el. 2016 évben tervezett I. Rákóczi György Vizsolyi Bibliájának (Újszövetség) restaurált kötéséhez tervezzük új nyomódíszeink használatát.

A további részletek a mellékletben.