Kiállítás

Kiállítás

Károlyi Gáspár Múzeum és Biblia-kiállítás - Gönc

Göncön a keresztény egyház története valószínűleg egybeesik a település történetével, hiszen a német betelepülők templomot építettek és német ajkú plébánosaik is voltak. A XIV. században már egyházas hely, felettes hatóságai az újvári főesperes és az egri püspök voltak. Szerepel a pápai tizedlajstromban, az ott feljegyzett összegek jó jövedelmű plébániát sejtetnek Göncön.

Kiállítás

A Sárospataki Református Kollégium Szathmáry Király György Egyháztörténeti Múzeuma - Hangács

A Hangács patak 7 km hosszú, keskeny völgyében Ziliz, Nyomár és Hangács települések helyezkednek el, lakosaik vallás tekintetében megoszlanak. Rendszeres buszjáratok kötik össze a falvakat Miskolccal, Edelénnyel, Boldvával, Kazincbarcikával. Ritkán használt vasúti megállójuk van a Miskolc - Tornanádaska vasútvonalon.

Kiállítás

Tompa Mihály Emlékház állandó kiállítás Kelemér

Tompa Mihály -Petőfi Sándor és Arany János mellett -, a "költői triász" harmadik tagja az abszolutizmus legkeményebb idejét Keleméren élte meg, s életének talán legfontosabb eseményei is itt zajlottak. Az ismert események körüli irodalomtörténeti kutatásokban több csúsztatás történt eddig, melyek mögött igaznak és indokoltnak vélt, de hamis "hagyomány- és nemzeti hősvédelmező" irodalompolitikai okok húzódtak meg. A kiállítás a Tompa-kutatás legújabb eredményeire támaszkodva, a korábbi vélekedéseket pontosítva, kiegészítve és felülvizsgálva eleveníti föl a költő alakját és életének Keleméren töltött fontos szakaszát.